Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Arbetade utan skyddsräcken och säkerhetsselar

När en ombudsman från Byggnads besökte en arbetsplats i Norrköping i oktober 2019 upptäckte han arbetstagare på tredje våningen som lastade och bar in kök. Skyddsräcken var borttagna och arbetstagarna hade heller inga säkerhetsselar. Därför stämmer nu Byggnads ansvarigt byggbolag till Arbetsdomstolen.

– Ett fall från den höjden kan leda till döden. Det här är en av anledningarna till att man måste förhandla innan man tar in inhyrd personal. För varje led ett arbete läggs ut riskerar rutiner och säkerhetsarbete att brista. Det här är ett uppenbart bevis på detta, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, i en kommentar till tidningen Arbetarskydd.

Byggbolaget som nu stäms ska ha anlitat ett företag utan att först ha förhandlat med Byggnads, ett företag som anlitats för att utföra arbete som byggbolagets anställda skulle kunna ha utfört och som ligger inom Byggavtalets tillämpningsområde, menar Byggnads. Förbundet kräver därför nu 150.000 kr i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen i allmänt skadestånd.

– Till att börja med är det en fråga om utstuderad lönedumpning att utan förhandling ta in inhyrd personal för arbetsuppgifter som egentligen ska utföras av de anställda. Att de dessutom får utföra arbetsuppgifterna under livsfarliga omständigheter gör knappast saken bättre, tillägger säger Torbjörn Hagelin.

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab