Arbetsmarknads- och integrationsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Arbetsmiljöverket ska genomföra fler oanmälda kontroller

Efter den senaste veckans dödsolyckor har regeringen nu gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra fler fysiska och oanmälda kontroller på arbetsplatser. Det meddelade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson på fredagen. ”Den senaste veckan har varit mörk med flera arbetsplatsolyckor med dödlig utgång”, sa Johan Pehrson vid en pressträff enligt Dagens Nyheter.

Uppdraget till Arbetsmiljöverket kommer beslutas i nästa vecka då en förändring i regleringsbrevet sker. Arbetsmiljöverket kommer att själva få bestämma hur, när och var besöken kommer att ske och för det har regeringen gett myndigheten 40 miljoner extra i anslag i år, enligt budgetpropositionen som lagts fram.

Samtidigt får myndigheten i uppdrag att få fler att vilja bli skyddsombud.

– Regeringen ser det som oroväckande att allt fler jobbar på arbetsplatser som saknar skyddsombud, för vi ser att skyddsombud kan rädda liv, sa Paulina Brandberg, biträdande arbetsmarknadsminister, vid pressträffen.

– Vi kan konstatera att vi har en dyster trend de senaste åren. Det är en fruktansvärd utveckling och alla samhällsbyggare ska vara trygga på jobbet, säger Johan Pehrson, som tillägger att de flesta arbetsgivare vill och gör rätt för sig.

Under de senaste åren har antalet som dör i arbetsplatsolyckor ökat i Sverige och statistiken för 2023 kommer att bli den högsta på ett decennium.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab