Ett riktigt fallskydd räddar livet om olyckan är framme. Det handlar inte bara om att följa lagen.

Arbetsmiljöverket stoppade oseriös takläggarfirma

Ett nystartat takläggarföretag i Skåne, Bonama bygg AB, stoppades redan efter en månads verksamhet beroende på bristande fallskydd efter inspektion av Arbetsmiljöverket. Mönstret upprepades på arbetsplats efter arbetsplats och till slut satte myndigheten ett löpande förbud på alla företagets arbetsplatser i hela Skåne. Det skriver Byggnadsarbetaren.

Takläggarföretaget startade i april 2021 och körde igång verksamheten med att utföra takrenoveringar åt privatpersoner i Skåne. När Arbetsmiljöverket upptäckte bristande fallskydd och gjorde inspektion vid en av arbetsplatserna tog sig en av takläggarna sig snabbt ner från taket och sprang därifrån. Den andra vägra svara på frågor om sin arbetsgivare. Arbetsmiljöverket stoppade takjobb i Löddeköpinge och en vecka senare stoppades ett annat arbete i samma stad.

Den 12e augusti var det dags igen då takjobb i Sjöbo avbröts omedelbart mot kravet att arbetsgivaren skulle sätta upp ordentliga fallskydd. Ingen av arbetstagarna kunde prata svenska eller engelska. Bonamas arbetsledare upplyste då om att byggarbetarna kom från ett bemanningsföretag i Litauen, men när Arbetsmiljöverkets inspektörer kontrollera uppgiften i utstationeringsregistret fanns inte namnen registrerade där.

Punktmarkerar

Sedan dess har fem arbetsmiljöinspektörer punktmarkerat företaget. 

– Min känsla är att ägarna inte har så mycket till övers för svensk lagstiftning. De borstar bara av sig och fortsätter, säger inspektören Henrik Skoglöf. 

Mönstret fortsatte att upprepas och till slut satte Arbetsmiljöverket ett löpande förbud på alla företagets arbetsplatser i Skåne kopplade till böter, 100.000 kronor för varje gång brister upptäcktes. Tre domar under 2022 ledde till att företaget tvingades betala totalt 220.000 kronor i böter.

På frågan om hur ett oseriöst företag som detta ska kontrolleras av myndigheten svarar Henrik Skoglöf till Byggnadsarbetaren:

– Punktmarkera. Om de etablerar sig i andra regioner än Skåne, kan vi formulera om förbudet så att det gäller i hela Sverige. Jag tror att en höjning av vitesbeloppen skulle kunna bidra till att snabbare få bort oseriösa verksamheter. Det finns en problematik i att det är relativt lätt och billigt att starta upp ett nytt företag.

Henrik Skoglöf uppmanar byggnadsarbetare som ser brister i arbetsmiljön att anmäla detta till Arbetsmiljöverkets tipsfunktion på myndighetens webbplats. 

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab