Arbetsolyckorna ökade i byggbranschen 2023
Arbetsolyckorna i byggindustrin ökade under 2023 jämfört med föregående år. Det visar en ny rapport som sammanställer siffror från Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd, BCA. Rapporten kommenteras av Byggnads och Byggföretagen.
Byggnads: 2023 var ett mörkt år
En ny rapport har sammanställt sjuk- och olycksstatistik inom Byggavtalet och Väg- och banavtalet. Dessa två avtalsområden utgör cirka hälften av hela byggbranschen.
– 2023 var ett mörkt år i byggbranschen med flera uppmärksammade dödsolyckor. Tyvärr ser vi att även olycks- och sjukdomsstatistiken går åt fel håll. Det här är helt oacceptabelt och samtliga företag måste ta ett större ansvar och se över sina rutiner i allt från planering till inköp. Arbetsmiljön måste alltid var högsta prioritet, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.
Olycksfrekvensen ökade under 2023 från 10,2 till 10,9 olyckor per 1000 sysselsatta, med totalt 2188 registrerade olyckor. De vanligaste typerna av olyckor var fysisk överbelastning (18 %), förlorad kontroll över handverktyg (17 %), snubbling (14 %), fall från höjd (11 %), och ras/fall av material (10 %). Mest ökade olyckor med handverktyg och snubbling.
Även antalet anmälda arbetssjukdomar ökade till 276 fall 2023 från 258 föregående år, och frekvensen ökade till 1,4 fall per 1000 sysselsatta. Till arbetssjukdomar räknas sjukdomar som orsakas av exempel ergonomiska belastningsfaktorer och vibrationer.
– Bland annat vibrationsskador är ett väldigt stort problem i vår bransch. Samtidigt som det går att undvika med rätt planering och verktyg. Det är tragiskt att okunskap och kortsiktigt tänkande leder till väldigt mycket lidande, helt i onödan, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman, Byggnads.
Sammanställningen omfattar arbetsolyckor och arbetssjukdomar anmälda till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket inom privata byggindustrin i företag verksamma inom bygg och anläggning. Den omfattar dock inte utländsk arbetskraft, så mörkertalet är stort.
Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd, BCA. BCA är ett samarbetsorgan i arbetsmiljöfrågor mellan Byggföretagen, Byggnads och SEKO.
Under 2023 inträffade 12 dödsfall på arbetsplatser inom bygg- och anläggningssektorn, vilket är sju fler än 2022 och över genomsnittet för det senaste årtiondet. Totalt i byggbranschen dog 18 personer i olyckor.
Byggföretagen: Långsiktiga trenden delvis är bruten
– Det senaste decenniet har antalet arbetsolyckor varit konstant, medan sysselsättningen inom bygg har ökat. Det är tydligt att branschen gjort stora framsteg, även om statistiken för 2023 innebär att den långsiktiga trenden med ett sjunkande antal arbetsolyckor delvis är bruten, säger Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg, Byggföretagen.
Antalet registrerade olyckor under 2023 var 2 188, vilket kan jämföras med 2 131 under 2022. Det ger en olycksfrekvens på 10,9 arbetsolyckor per 1 000 sysselsatta. Vanliga olycksorsaker är fysisk överbelastning, förlorad kontroll över handverktyg och fall.
– Det är av yttersta vikt att arbetsmarknadens parter fortsätter arbeta för ökad riskmedvetenhet och en stärkt säkerhetskultur, säger Magnus Olsson.
Antalet registrerade fall för arbetssjukdomar ökade från 258 under 2022 till 276 under 2023. Till arbetssjukdomar räknas sjukdomar som orsakas av skadlig inverkan som till exempel ergonomiska belastningsfaktorer och vibrationer.
– Vibrationsskador orsakar mycket lidande och går att undvika. Säkra och trygga arbetsplatser kännetecknas av att alla är involverade i arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet. Säkerheten är ett helhetsansvar – arbetsmarknadens parters, företagets och individens, säger Magnus Olsson.
Under 2023 inträffade 12 dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är sju fall fler än 2022 och betydligt över genomsnittet för den senaste tioårsperioden.
– När det kommer till dödsolyckor har vi ett dystert år bakom oss, säger Magnus Olsson.
Databearbetningen är framtagen av Arbetsmiljöverkets statistikenhet. Bakom rapporten står Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd, BCA. BCA är ett samarbetsorgan i arbetsmiljöfrågor mellan Byggföretagen, Byggnads och SEKO.
Det här gör Byggföretagen för att undvika arbetsolyckor:
- Initiativtagare och ägare till byggbranschens första och enda Säkerhetspark.
- Arbetat fram Safe Construction Training som från och med den 1 juli 2021 är en obligatorisk säkerhetsutbildning för Byggföretagens medlemmar.
- Arrangerar återkommande nationella webbinarier för att öka kunskapsnivån hos våra medlemmar, bland annat tillsammans med Arbetsmiljöverket inför den nya föreskriften.
- Medlemsrådgivning i arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor
- Utbildning av elever i Byggprogrammen i samverkan BYN/Galaxen
NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56
Powered by Brasab