Per Nordlinder fick vänta 13 månader på sin operation, bland annat på grund av brist på munskydd. Bild från SVT Västernorrlands sändning.

Brist på skyddsutrustning stoppade operationer

Patienter har fått vänta längre än vanligt på ingrepp och den uppskjutna vården beror på pandemin. Men väntan har varit onödigt lång enligt två utvärderingar. Annika Nilsson, överläkare på operation och intensivvård i Örnsköldsvik, menar att man hade kunnat operera mer om skyddsutrustning hade funnits i början av pandemin, rapporterar SVT Västernorrland.

Per Nordlinder på Ulvön fick vänta 13 månader på operation.

– Det har gjort väldigt ont, säger han till SVT.

Han är en av många patienter som fått vänta onödigt länge på åtgärder i sjukvården under pandemin. Det visar sig nämligen att regionen hade kunnat fortsätta operera och haft en mindre vårdskuld om man haft tillgång till skyddsutrustning. Det framgår bland annat av sjukvårdens svar till coronakommissionen som SVT Västernorrland gått igenom i samarbete med Uppdrag Granskning.

Annika Nilsson, överläkare på operation och intensivvård i Örnsköldsvik, menar att man hade kunnat operera mer om skyddsutrustning hade funnits i början av pandemin.

– Då handlar det om hundratals patienter som ströks från operation i onödan.

I sitt enkätsvar från Örnsköldsvik till coronakommissionen skriver man: ”Beredskapslager måste återinföras. Orimligt att vi i ett i-land stänger operation på grund av brist på munskydd!”

Utöver bristen på skyddsutrusningen fanns också problem med personalbrist och omfördelning av resurser till covidvård, som påverkade övrig vård. ”Tyvärr har allt handlat om covid-IVA-patienter under pandemin…Har påverkat vården och kommer att få konsekvenser när vårdskulden ska betalas av”, svarar medicinskt ledningsansvarig på IVA i Sundsvall till kommissionen.

Läs mer och se inslaget

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab