Bild hämtad från Pliktrådets hemsida.

Bristen på utrustning för värnpliktiga akut

Sedan 2019 har Pliktrådet flaggat för brist på utrustning för värnpliktiga. Nu gör man det igen, vilket många medier rapporterar om. Det handlar om kängor som inte tål vatten och brist på underkläder för kvinnor. Bristen 2019 handlade även om hörselskydd och skyddsglasögon. Bristen på personlig utrustning är ett problem som nu växer i takt med att allt fler värnpliktiga rycker in.

– Det har inte varit så här akut tidigare. Nu börjar det röra sig om vardaglig utrustning, som kängor. Det får väldigt stora konsekvenser och dessutom ökar antalet värnpliktiga för varje år som går, säger Pliktrådets ordförande Alice Nilsson till TT.

Särskilt allvarligt ser Pliktrådet på bristen på kängor. De så kallade djungelkängorna ska ta upp vatten och sedan torka snabbt med hjälp av höga temperaturer. Men i Sverige är det blött och kallt och blir kängorna blöta första dagen under övning i fält under en vecka, så har den värnpliktige blöta fötter i en vecka.

För att lösa problemet brukar förband lösa det genom att köpa in utrustning för egna verksamhetspengar. 

– Vi har också stött på befäl som själva kör med värnpliktiga till affären för att köpa in materiel. Det är pengar som egentligen skulle ha lagts på ammunition och tid som skulle ha lagts på övning.

Bristerna påverkar kvaliteten på utbildningen enligt Pliktrådet och övningar kan också behövas ställas in om det saknad ändamålsenliga kläder. Brist på hörselskydd är en säkerhetsfråga vid skjutövningar.

– Sedan leder bristerna också till att de värnpliktiga får ett minskat förtroende för Försvarsmakten som organisation, tillägger Alice Nilsson.

Ett nytt uniformssystem ska levereras inom 18 månader, men enligt Pliktrådet är det cirka 10.000 personer som under tiden tvingas göra värnplikten utan rätt utrustning.

Överbefälhavaren Micael Bydén hade nyligen möte med generaldirektören för Försvarets materielverk angående situationen och Pliktrådet hoppas nu på drastiska åtgärder inom en snar framtid för att lösa akuta problem.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab