En dag efter att Camfil meddelat Region Stockholm om de dåliga testresultaten fick bolaget en direktupphandlad order på en miljon andningsskydd, avslöjar Expressen.

Expressen: Bolag hittade fel på andningsskydd i hemliga tester

Expressen avslöjar att samma bolag, Camfil, i hemliga tester hittade fel på konkurrenters andningsskydd samtidigt som man förhandlade med Region Stockholm att sälja in sina egna skydd i en affär värd en kvarts miljard. Senare visade oberoende tester att det stoppade partiet kunde användas.

Den 9 april gick Socialstyrelsen ut till landet regioner med beskedet om att parti på närmare 270.000 andningsskydd inte höll måttet. Det var mitt i vårens värsta smittspridning då efterfrågan på skydd, framför allt inom vården, var som störst. För ett tiotal regioner som precis fått en stor leverans av andningsskyddet Homar KN95 kom beskedet som en kalldusch.

– Vi återkallade dem från våra verksamheter, säger Rickard Lundin, chef för Katastrofmedicinskt centrum i Region Östergötland, till Expressen.

För Region Stockholms del handlade det om 50.000 skydd som inte fick användas och reklamerades av Socialstyrelsen.

Expressen avslöjar nu att bolaget Camfil, som på Region Stockholms uppdrag utförde de tester som ledde fram till stoppet, inte var auktoriserade för uppgiften. Samtidigt var också bolaget i förhandlingar med Region Stockholm om en stororder av egenproducerade andningsskydd av samma typ som de stoppade. ”Camfil hade före coronapandemin ingen egen produktion av andningsskydd för vårdpersonal, utan är mer känd som en storproducent av luftfilter i ventilationssystem”, skriver Expressen.

En dag efter att Camfil meddelat Region Stockholm om de dåliga testresultaten fick bolaget en direktupphandlad order på en miljon andningsskydd, värd 30 miljoner kronor.

Expressen skriver: ”Fem veckor senare fick ett auktoriserat statligt testningsinstitut, Rise, i uppdrag att göra om testerna på det stoppade partiet. Rises tester gav ett helt annat besked: De stoppade andningsskydden fungerade utmärkt och stoppet hävdes.  Då hade luftfiltertillverkaren Camfil redan fått i gång sin produktion och blivit en storleverantör av egenproducerade andningsskydd för region Stockholm.”

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab