Fallskydd. (Bilden hämtad från fallskyddsutbildning av Skydda).
Fallrisker stoppade jobb på nio av tio arbetsplatser
På nio av tio arbetsplatser som flera myndigheter inspekterade i Härjedalen stoppade Arbetsmiljöverket jobbet på grund av fallrisker.
– Det vi ser är ju att byggjobbarna jobbar på höga höjder utan att det finns ett skydd mot att ramla. Det är väldigt allvarligt. Vid ett fall kan man skada sig väldigt illa och i värsta fall kan det bli dödlig utgång, säger Maria Björklund, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Västernorrland–Jämtland till tidningen Byggnadsarbetaren.
Det var under vecka 43 som flera myndigheter samordnade arbetsplatsinspektioner i Härjedalen och då alltså det uppdagades att arbetare helt saknade skydd mot att falla från hög höjd. Fallskydd saknades eller hade allvarliga brister både inomhus och utomhus. Maskiner saknade dessutom bland annat klingskydd på sågar och på flera byggen utsattes arbetare för allvarliga risker med damm. Det brast i både skyddsorganisationen och samordning av skyddet.
Nu riskerar flera av företagen sanktionsavgifter på grund av det bristande fallskyddet.
– Vi upptäckte också att flera av de utländska företagen inte var anmälda för utstationering i Sverige, berättar Maria Björklund.
Dessa företag kommer nu att rapporteras för vidare utredning om sanktionsavgifter. Elva personer upptäcktes som inte hade rätt att vara i landet, fem fick avvisningsbeslut och övriga sex uppmanades av polisen att lämna landet.
Inspektionen gjordes efter att myndigheterna fått tips om omständigheterna på arbetsplatsen.
– Tyvärr är det vanligt att det är så här illa när vi kommer ut, säger Maria Björklund.
Tillslaget gjordes i Storhogna, Hamra, Tenndalen, Funäsdalen, Björnrike och Vemdalen där även Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten deltog utöver Arbetsmiljöverket. Byggnationerna handlade om nyproduktion av både fritidshus, villor och lägenhetsbyggnader.
Jämställdhetsmyndigheten såg att gränsen tangerades när det gäller människoexploatering och konstaterar att de utländska arbetare som nu måste resa hem hade kommit hit i god tro. Arbetsgivaren hade gett löfte om att de skulle få sina tillstånd. Skattemyndigheten hittade också allvarliga fel som att det saknades personalliggare eller att personer som jobbade inte var registrerade – fel som förekom både bland svenska och utländska företag.
NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56
Powered by Brasab