Härvan kring köpet går nu till åtalsprövning, skriver Hufvudstadsbladet. (Obs – munskyddet på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.)

Finland: Åtalsprövning för felaktiga munskydd​

Två personer misstänks för grovt bedrägeri när Försörjningsberedskapscentralen i Finland köpte munskydd som inte motsvarade kraven. Härvan kring köpet går nu till åtalsprövning, skriver Hufvudstadsbladet.

Det var i början av Coronapandemin, i april 2020, som polisen inledde sin förundersökning om beredskapscentralens köp av skyddsutrustning. Centralen hade av en leverantör beställt munskydd som skulle skydda mot Covid-19-viruset, men när dessa kom till Finland visade det sig att skydden inte uppfyllde de gällande kraven.

  • Vid förundersökningen utreddes om beredskapscentralen orsakade skada då den fick felaktig information eller inte fick sådan relevant information som kunde ha haft betydelse då beslutet om att skaffa skydd fattades, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Mikko Laaksonen vid Centralkriminalpolisen till Hufvudstadsbladet.

Nu har polisen beslagtagit tillgångar till ett värde av över tre miljoner euro, förutom två värdefulla bilar. Polisen utredde även misstankar om grov penningtvätt, grov förskingring och missbruk av förtroendeställning, men dessa misstankar räcker inte för åtal, enligt åklagaren. Beslutet om detta fattas dock av domstol.

I slutet av våren lämnades en förundersökning om beredskapscentralens interna verksamhet till åklagarmyndigheten för åtalsprövning. Där misstänks tre personer för missbruk av förtroendeställning.

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab