”Det här skulle Arbetsmiljöverket ha gjort för över ett år sedan”, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Foto Kommunal.

”För sent besked från Arbetsmiljöverket om andningsskydd”

”Det här skulle man ha gjort för över ett år sedan”, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, till Ekot i en kommentar till de skärpta reglerna för skyddsutrustning och rekommendationen om andningsskydd för arbetet i hemmet.

– Det är definitivt för sent, säger Tobias Baudin. Vi har lagt 50 skyddsombudsstopp under våren, egentligen uteslutande kring den här frågan. Normalt lägger vi noll stopp. Om man inte lyssnar på skyddsombudsstoppen, då vet jag inte vad som skulle ha fått Arbetsmiljöverket att lyssna, säger han vidare till Ekot.

Fackförbundet Kommunal har gjort vad det kunnat när det gäller krav på bättre skyddsutrustning och först nu, enligt Arbetsmiljöverkets uppdaterade riktlinjer som meddelades den 7 maj, ska nu andningsskydd och visir användas vid arbete i hem när personer har misstänkt eller konstaterad covid-19.

– Hur lång tid man vistas i ett rum tillsammans med andra personer påverkar också smittorisken. Ju längre tid man vistas i samma rum som en smittad person, desto större risk för att man blir smittad, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets tidigare riktlinjer under coronapandemin har uppmanat till användning av munskydd och visir. Men nu är kunskapsunderlaget bättre, enligt myndigheten. Andningsskydd är utrustat med ett filter som filtrerar mindre partiklar och skyddar bättre mot skadliga ämnen och partiklar i inandningsluften, jämfört med munskydd.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab