Vegard Aune, daglig ledare i Skydda Norge, och Lars Ronner,Global Business Manager på Sundström Safety AB, sitter båda med i NSA:s styrelse. De summerar 2022 och blickar framåt mot innevarande års verksamhet.

Förhoppningar på en återgång till pre-pandeminivåer

Vi har just stängt boken för år 2022 och öppnat en ny för 2023. Vi passade på att fråga ledamöterna Vegard Aune, daglig leder i Skydda Norge, och Lars Ronner, Global Business Manager Sundström Safety AB, i NSA:s styrelse om hur man sammanfattar fjolåret och vad man ser fram emot under innevarande år.

Hva er de viktigste erfaringene du – Vegard Aune – vil ta med deg fra 2022?

– 2022 viser at vi lever i en sårbar verden. Krigen i Ukraina, energikrise og inflasjon har preget mediebilde. Usikkerhet er vel det ordet som går igjen, og det at jeg som person blir veldig ”liten” og bare må akseptere at det som skjer, det skjer! Demokratiet som Vesten står for, har blitt satt på prøve og det føles usikkert når vi ser hvordan politikk og næringsliv påvirker vår hverdag.

Kan du oppfatte noen trend eller til og med trender i ditt felt akkurat nå?

– Utfallet av det som har skjedd i 2022 påvirker markedet vi jobber i. Investeringene i bygg-/industri settes på vent og det vil bli en generell nedgang i markedet.

Hva er dine forhåpninger for 2023, kanskje både på det personlige plan eller mer generelt for bransjen?

– Jeg går inn i 2023 med friskt mot, selv skal jeg fortsette å holde meg i god fysisk aktivitet, gjøre spennende saker med familie og venner, sette pris på den jobben jeg har og utvikle businessen videre. Generelt for bransjen tror jeg de selskapene som har fokus på bærekraft og er gode på omstilling vil lykkes.

Når vi oppsummerer et år fra nå i 2023, hva tror du er den viktigste erfaringen du vil ta med deg?

– Det gikk bedre enn fryktet!

 

Vilka är de viktigaste erfarenheterna du – Lars Ronner – tar med dig från 2022?

– Hur sårbara vi är med tanke på hög inflation, stigande räntor, stigande kostnader på livsmedel och elkostnader som är skyhöga. Vem skulle kunna tro att efter två år av pandemi – som har haft en extremt stor påverkan på oss alla, samhälle och på personnivå – så invaderar Ryssland Ukraina med vad allt det innebär.

Kan du uppfatta någon trend eller rent av trender inom ditt område just nu?

– Vi ser i Sverige, men även andra europeiska länder, att myndigheter bygger upp beredskapslager med tanke på pandemin och de brister man såg under framförallt det första året. Verkar onekligen som att myndigheterna är fokuserade på att tillverkning av PPE för pandemiändamål skall ske inhemskt, i Sverige, men även i andra europeiska länder.

Vilka är dina förhoppningar för 2023 kanske både på ett personligt plan eller mer generellt för branschen?

– Jag hoppas att industrin tar fart igen i hela Europa och att vi sakta, men säkert kommer tillbaka till nivåer innan pandemin. Jag hoppas också att vi alla tar lärdom av att det inte är bra för Europa att lägga ut tillverkning i Kina. Vi måste ändra denna trend och fokusera på att ha tillverkning i Europa. Ett mycket bra exempel på det är halvledaretillverkningen som varit kaotiskt sedan början av 2022. Tyskland har kört i gång en helt ny halvledarefabrik i Dresden för att leverera till biltillverkarna Audi, WW, BMW, Mercedes och Opel.

När vi om ett år summerar år 2023, vad tror du då är den viktigaste erfarenheten som du kommer att ta med dig?

– Hur viktigt det är att våra politiker planerar för en långsiktig lösning när det gäller vår infrastruktur i Sverige. Vägar, järnvägar, elnät och andra energisystem, telenät och Internet, samt vatten- och avloppsnät, med ett stort fokus på energisystemen.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab