Arkivbild.

Fria arbetsskor för samtliga inom vård och omsorg

Fackföreningen Kommunal har under flera år drivit frågan om fria arbetsskor för yrkesgrupper som exempelvis vård- och omsorgsanställda samt barnskötare. Nu har arbetsgivaren i Kristianstad beslutat att betala arbetsskor för samtliga anställda inom vård och omsorg.

– Vi har pratat om det i alla forum. Medlemmarna i Kommunal har pratat om det. Det har lämnats medborgarförslag och vi har drivit frågan fackligpolitiskt. Det har varit en gemensam styrkeshow med fokus på målet, säger Ellen Sukel, vice ordförande i sektion Kristianstad till tidningen Kommunal.

Hon hamnade själv på förstasidorna när hon för drygt ett år sen deltog i förstamajtåget barfota som en protest mot att hon och andra själva fick bekosta sina skor.

I Kristianstad kom förslaget om fria arbetsskor dels som en motion från Socialdemokraterna i kommunen, dels som ett krav från Kommunal. Beslutet berör nu 2.200 anställda inom vård och omsorg och innebär konkret att ett par skr per anställd för max 1.000 kronor vartannat år bekostas av arbetsgivaren. Hälften av de anställda får sina skor under hösten och andra hälften under våren av budgetskäl.

– Kampen är inte över. Vi har bara precis börjat, säger Ellen Sukel och menar med det Kommunals övergripande krav på att rätten till arbetsskor ska regleras i arbetsmiljöverkets författning kring personlig skyddsutrustning. 

– Det är en jämställdhetsfråga och en ekonomisk fråga. Det handlar också om att hålla ett helt yrkesliv och då är skorna avgörande för yrkesgrupper som står och går hela dagarna.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab