Fristads Green-plagg finns nu inom kategorierna bygg & anläggning, service & industri samt kyla vind regn. Foto Fristads

Fristads: Världens första miljödeklarerade klädkollektion

Den 1 september lanserade arbetsklädestillverkaren Fristads sin kollektion Fristads Green, världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD, som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.

Kollektionen Fristads Green för hantverkare består inledningsvis av byxor, två jackor en T-shirt. Plaggen har genomgått en livscykelanalys och fått miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder.

Plaggen i kollektionen Fristads Green har skapats med en process som minimerar användningen av material, energi och transporter.

– Fristads ville skapa något som kunde säkerställa att kläderna gör skillnad för miljön och det här projektet innebär en verklig milstolpe för klädbranschen. Klädindustrin behöver konkreta verktyg för att mäta sin påverkan och öka transparensen, och den här standarden kan lika gärna användas för modeplagg som arbetskläder, säger Sandra Roos, doktor och textilforskare på RISE, som varit delaktig i att ta fram EPD-rapporten.

Projektet med att införa en EPD-standard för kläder var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet RISE som pågick under 18 månader och avslutades tidigare i år. Även produktutvecklare, designers och tillverkare har spelat en viktig roll i projektet.

Fristads har satsat stort på deras hållbarhetsarbete de senaste åren och strävar åt att bli sedda som det mest hållbara företaget inom branschen. 

– Vi försöker verkligen ta lead inom hållbarhet och målet med Fristads Green att vi ska fortsätta arbetet och utveckla mer hållbara produkter inom alla segment. Oavsett vilken yrkeskategori du tillhör ska du kunna välja hållbara plagg. För oss är det viktigt att plaggen fyller samma funktion och är lika bra som vanliga plagg. Det ska inte finnas någon ursäkt att välja det hållbara alternativet, säger Sofia Wackling, marketing manager på Fristads Sverige.

– Det här är ett exempel som visar varför det är så viktigt att mäta klimat- och miljöpåverkan på plaggnivå. Tack vare miljövarudeklarationen har vi numera kunskapen att göra rätt förändringar i design och produktion. En viktig åtgärd för att möta klimatkrisen skulle därför vara att införa en obligatorisk mätstandard för alla klädesplagg, säger Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material på Fristads.

I sin hållbarhetsredovisning visar Fristads ett exempel med två arbetsbyxor som till både utseende och funktion är likvärdiga. Men det ena paret har bara orsakat utsläpp motsvarande 8,62 kg koldioxid, jämfört med 15,77 kg koldioxid för det andra, en skillnad på 45 procent.

Den lägre klimatpåverkan beror främst på att bomullen i det ena paret har bytts ut mot den träbaserade textilfibern lyocell och återvunnen polyester. Även mängden vatten som har krävts för tillverkningen har minskat drastiskt, med 92 procent, jämfört med traditionellt tillverkade plagg.

Fotnot: Den första miljödeklarerade klädkollektion i världen kommer presenteras på mässan Nordbygg 26-29 april 2022 i Stockholm.

Läs mer

Fakta: Det här är Fristads Green
Det som gör Fristads Green unikt är att plaggen produceras med hållbarhet i fokus, från design och materialval till produktion och leverans till vårt lager. Plaggen är tillverkade av material med mindre miljöavtryck, som ekologisk bomull, återvunnen polyester och träbaserade textilfibern lyocell.

Green-plaggen färgas med en speciell teknik som kallas e.dye och minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Spillmaterialet från produktionen av alla Fristads Green-produkter tas om hand på plats och omvandlas till nya produkter, till exempel sockar, filtar, skydd för armbågar och knän samt stoppning till madrasser. Alla plagg är OEKO-TEX®-certifierade.

Fristads Green-plagg finns nu inom kategorierna bygg & anläggning, service & industri samt kyla vind regn. Målet är att erbjuda hållbara kollektioner till alla Fristads yrkesgrupper.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab