Lars Lööw: Nollvision ska råda för dödsolyckor
Förra året dog 63 människor på sitt arbete och under de första sju månaderna i år har 23 personer omkommit på arbetsplatsen. För Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw är nollvisionen självklar att ingen ska råka ut för dödsolyckor på sin arbetsplats.
– Någon annan vision kan vi ju inte ha. Jag kan inte tänka mig att vi skulle kunna ha en vision som tillåter svinn när det gäller människoliv eller hälsa. Man får samtidigt komma ihåg att det är just en vision, säger han till tidningen Arbetarskydd.
Även om det historiskt är en kraftig minskning av dödsolyckorna – faktiskt och i relation till antalet anställda – så måste visionen vara klar.
– I genomsnitt kommer 50 människor varje år inte hem från jobbet. Samtidigt förkortas livet för tusentals människor som utsatts för någon sorts exponering på jobbet, säger Lars Lööw som vill lyfta den minst lika svåra kampen mot psykisk ohälsa och stress i arbetet.
Fler dör av jobbet än i jobbet.
– Många människor blir sjuka av att utsättas för en ohälsosam arbetsbelastning på sina arbetsplatser. Där kan OSA-föreskriften betyda mycket för att arbetsgivare ska kunna arbeta förebyggande. Och det finns seriösa arbetsgivare som vill råda bot på det här problemet.
Lars Lööw menar att det behövs mer genomgripande och långsiktiga lösningar, inte minst inom kvinnodominerade verksamheter där problemen är stora. Kopplingen mellan beslut fattade centralt och till arbetsmiljön i verksamheter när det gäller resurser, organisation, ledning och styrning.
När det gäller arbetslivskriminalitet och det samarbete som sker mellan myndigheter tycker Lars Lööw att kampen har gått bra i Sverige.
– Ja, givet förutsättningarna, säger han och pekar på att reglerna ändrades den 1 juli så nu kan myndigheterna i större utsträckning dela information med varandra. Tidigare kunde ju flera olika myndigheter sitta i samma rum och veta att andra runt bordet hade kunskap som de inte kunde dela med sig av. Nu blir det verkligen en styrka att myndigheterna gör det här tillsammans.
När det gäller skyddsombudens roll har Svenskt Näringsliv drivit på frågan om att det ska flyttas från fackförbunden till Arbetsmiljöverkets regi, medan fackförbunden villa ha kvar nuvarande system.
– Vi behöver utveckla det arbetet. Både på webben och i vår svarstjänst så att skyddsombuden hittar till oss.
– Jag vet att PTK, Svenskt Näringsliv och LO träffas just nu för diskussioner. Och nästa huvudavtal kommer att koncentreras på arbetsmiljön. Vi kan inte nog trycka på parternas vikt för arbetsmiljön. Och deras samarbete, säger Lars Lööw till Arbetarskydd.
NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56
Powered by Brasab