TV4-programmet ”Malou efter tio” gästades av professorerna Staffan Lundström och Mikael Sjödahl från Luleå Tekniska universitet för att belysa frågan om bra och dåliga munskydd.

”Malou efter tio” om bra och dåliga munskydd

TV4-programmet ”Malou efter tio” med programledaren Malou von Sivers gästades nyligen av professorerna Staffan Lundström och Mikael Sjödahl från Luleå Tekniska universitet för att belysa frågan om bra och dåliga munskydd.

I programmet visades bilder på vad som händer när en person hostar med respektive utan munskydd. 

– Med munskydd färdas partiklar en halv meter medan de färdas över två meter utan. Våra studier visar alltså att munskydd stoppar luftflödet och även partiklar i luften, menade professorerna.

Om munskydd verkligen skyddar och har någon effekt har varit omdebatterat i Sverige, till skillnad från många andra länder där munskydd är ett krav för den som vill åka kollektivt, vistas i folktäta lokaler eller gå till sin plats på restaurang. 

– Det här är inte den första stora studien som gjorts, men en av flera, som visar strömningsmekaniken och den effekt som munskydd har för att stoppa luft och partiklar.

Rakt fram har munskydd störst skydd, medan de kan släppa ut mindre partiklar åt sidorna om skyddet inte sluter tätt. 

– Det blir en viss form av läckage på samtliga munskydd vi testat. Skulle de sluta helt tätt skulle man inte kunna andas, menade Staffan Lundström.

I programmet visades exempel på bra och dåliga munskydd.

– Man kan säga att samtliga munskydd som säljs på apotek ger ett bättre skydd än de munskydd av textilier, där bomullstyger ger sämre effekt än syntetiska material.

Munskydd behöver dock fler åtgärder för att bli effektiva och här är exempelvis ventilation i lokaler av stor vikt.

– Bra munskydd ger hundra procents skydd mot större partiklar, menade Mikael Sjödahl. 

Det här är första gången som Chalmers har kunnat simulera strömningsmekaniken i luften och hur vätskedroppar förflyttas.

– Studien visar att skyddet när det gäller att stoppa droppar var bättre än vad vi kanske trodde, menade Staffan Lundström.

Se inslaget här

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab