Till vänster: Erik Timén, Sundström Safety, och till höger Marcus Björn, Svensk Höjdsäkerhet. Foto Joakim Stenberg.

Panelsamtal om damm på Skyddsombudsdagarna

Erik Timén, Sales Manager Nordic, Sundström Safety, var en av tre deltagare i ett panelsamtal om problematiken kring damm under torsdagens program på Skyddsombudsdagarna i Göteborg. 

– Folk är rädda för kemikalier, men de borde vara rädda för damm, säger Erik.

Övriga deltagare i panelsamtalet var Håkan Tinnerberg, certifierad yrkes- och miljöhygieniker och docent på Sahlgrenska universitetssjukhuset, samt Maria Albin, professor vid Karolinska institutet. 

Det råder en stor okunskap kring damm vilket skapar omfattande arbetsmiljöproblem inom industrin. Frågan är vad som gäller och vad som kan göras, vilket också var temat för panelsamtalet.

Damm utgör den största risken för dålig hälsa, vilket alla inte känner till. Varje år dör sju miljoner globalt av damm, varav 800.000 personer i Europa och 8.000 i Sverige.

– Åtta tusen dödsfall i Sverige på grund av damm kan exempelvis jämföras med 58 personer som dog i arbetsplatsolyckor i Sverige år 2018.

Problemet med damm är att det inte har några nationella gränser. Alla känner nog till spridningen från haveriet i Tjernobyl som ett exempel. Ett annat är att sand från Sahara kan spåras ända upp till Gävle. Smog färdas också på långa avstånd.

– Ta ett annat exempel, som Carl von Linné och Morasjukan. Vi borde ha lärt oss något på 200 år, säger Erik.

Han uppmanade alla att hitta en lösning på problemet under mässdagarna, som skulle göra honom arbetslös. Han uppmanade deltagarna att göra sin hemläxa genom att lyssna på P3-dokumentären om asbestfabriken i Lomma, och att se filmen Interstellar.

– Finns det platser på jorden som är sådana idag, frågade sig Erik Timén.

Fotnot: Styrelseledamoten i NSA, Marcus Björn, VD på Svensk Höjdsäkerhet, medverkade via länk tillsammans med reportern Johann Edström, Dagens Arbete, i programpunkten ”Om vikten av att ha auktoriserade utbildningar inom industrin, tex för truck och lyft/lift” på Skyddsombudsdagarna 1-2 juni.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab