Olof Rylander är Sr Business Developer inom verksamhetsområdet Safety och har arbetat på Mips sedan februari 2020.

Porträttet: ”Fler blir mer medvetna om hur man skyddar huvudet så bra som möjligt”

Mips är ny medlem av branschorganisationen NSA och specialiserade på hjälmar av alla slag, däribland skyddshjälmar. Olof Rylander är Sr Business Developer inom verksamhetsområdet Safety och har arbetat på företaget sedan februari 2020.

– Jag kom ju till Mips precis när Covid-19 började spridas över världen. I och med det så fick man ju anpassa sig till en helt ny arbetsvardag. Jag har i mina tidigare tjänster rest över hela världen kontinuerligt för att träffa kunder, partners eller bara för att förstå nya marknader. Så min största erfarenhet med Mips, vilket då egentligen berodde på Covid-19, har ju varit att göra allt det digitalt och förståelsen att det går ganska bra ändå.

Olof Rylander har en lång historik inom PPE-branschen. Han var under 15 år anställd hos Interspiro, en annan av NSA:s medlemmar. 

– I grunden är jag civilingenjör och under mina år hos Interspiro började jag i labbet som testingenjör, blev sedan utvecklingsingenjör, RnD projektledare, synergiprojektledare mellan olika bolag i koncernen, inköpschef, säljchef Nord- och Sydamerika och exportchef innan jag gick vidare till Mips för att utveckla vår Safetykategori.

Vad lägger du fokus på i ditt arbete?

– Jag utvecklar vår Safetykategori. Safety hos oss inkluderar alla professionella hjälmar, såsom bygg, brand, polis, militär. Huvudfokus nu är att få fler att förstå skadan som kan uppkomma vid rotationsvåld på huvudet och hur Mips kan spela en avgörande roll i islag som genererar rotation.

Vad är dina främsta erfarenheter av arbetet?

– Kollar man bara på vad egentligen Mips har gett mig för erfarenheter så handlar det mycket om hur hjärnan fungerar, både hur otroligt komplex den är, men också hur känslig den är för rotation. Även hur det är som affärsutvecklare att ta in helt ny teknologi i en marknad. I dialoger med kunder får man verkligen börja från grunden med att förklara varför Mips teknologi är så viktigt att använda för att få ett mera omfattande huvudskydd.

Hur ser du på framtiden inom din bransch på kortare respektive lite längre perspektiv?

– Det ser ju väldigt bra ut för vår bransch. Trenden inom hjälmindustrin överlag är att fler blir mer medvetna om hur man skyddar huvudet så bra som möjligt. Vi går mot att allt fler både använder hjälm och vill ha ett bättre huvudskydd. Det känns som att det gäller både på kort och lång sikt. Givetvis på lång sikt kommer folk ha ännu bättre koll på hur man skyddar huvudet bäst vilket kommer göra att ännu högre krav ställs på produkten.

Läs mer om Mips här

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab