För att genuint få in grundläggande applikationskunnande i innovationsarbetet och framtida produkter har Dunlop inrättat ett STF center (slips, trips and falls) sedan några år tillbaka för att återföra erfarenheter från att gå i stövlar till nya produkter. Här byggs kunskap om att gå i stövlar och accelerationstester för material. Det hjälper mig att bygga värde för våra slutanvändare, säger Anders Lindström.

​Porträttet: Skyddsstövlar för tuffaste förhållandena

Anders Lindström, Sales Manager Nordics, har arbetat på Dunlop Protective Footwear i nästan elva år. Företaget har existerat globalt sedan 130 år tillbaka för att ”skydda dem som är modiga nog att ta på sig stövlarna och gå till jobbet i de tuffaste väderförhållandena på planeten”, enligt hemsidan. Skyddsstövlarna lanseras inom produktområdena lantbruk, livsmedel, industri, olja, gas och gruvdrift, samt fritid.

– I mitt tidigare arbete på PIAB Gigasense gällde det att skydda maskiner, utrustning och lyftar/kranar inom processindustri, snarare än människor. I och med att jag kom till Dunlop började min resa inom PPE, säger Anders Lindström.

”I över 130 år har vi strävat efter att forma framtiden för skoindustrin. I början av 1900-talet introducerade vi PVC-stövlar, skapade den första Purofort®-stöveln någonsin och lanserade Acifort-sortimentet, produkter som förändrade arbetsvillkoren i olika industrier för gott”, står att läsa vidare på företagets hemsida där man även kan ta del av DUNLOP Sustainability report 2021. I den rapporten heter det bland annat ”På Dunlop ser vi maximering av arbetsskyddet som det viktigaste och effektivaste sättet att bidra till den sociala delen av ESG. Under vår 130-åriga historia har vi använt innovation och teknik för att vara steget före konkurrenterna och vi kommer att fortsätta att göra så för att uppfylla vårt löfte ”Care beyond Safety”. Detta har resulterat i ett antal säkerhetsinnovationer år 2021.”

Ansvarar för Norden
Anders Lindström började som KAM på Dunlop Protective Footwear 2011 och byggde då upp Dunlops nätverk av distributörer.

– Idag är jag ansvarig för Norden/Skandinavien som Regional Sales Manager. I hela mitt yrkesverksamma liv har skydd och säkerhet varit min ledstjärna.

När det gäller utbildning är hans bakgrund civilingenjör och ekonom. 

– När jag anställdes 2011 var det viktigt att ha en entreprenör som kunde både resa ut till slutanvändare och förstå den industriella applikationen samt en entreprenör som kunde knyta kontakt och få till stånd relevanta avtal i hela distributionskedjan från tillverkare till slutkund. 

Anders hyser även ett stort naturintresse på fritiden, samtidigt som han arbetat nära industrin i decennier.

– När jag började intressera mig för miljö på 1980-talet överskuggade försurningen (svaveldioxid) totalt växthuseffekten och global uppvärmning. Det är så intressant att se hur fokus kan skifta över tid.

Bygga värde och skapa säkerhet
Vad lägger du fokus på i ditt arbete?

– I mitt arbete är det viktigt att bygga värde, skapa säkerhet och driva utvecklingen. Allt detta på ett bra sätt. På ett bra sätt innebär att göra det på ett så hållbart sätt som möjligt för människor och planeten. Jag vet att det låter pretentiöst, men det är en resa som jag och mitt företag påbörjat och kommer att driva för att det är den enda vägen framåt. 

– Sedan kan det diskuteras mycket kring vilken hållbar väg framåt som ska prioriteras och väljas. Dunlops vision är 100% cirkularitet. I dagsläget har vi uppnått Ecovadis Gold och är bland topp 3% av alla företag som bedöms av Ecovadis. Dunlop har investerat enormt mycket i hållbarhet och det kommer mera. 

Idag är det mycket fokus på återvinning och återbruk inom processer och av produkt från slutanvändare, menar Anders. 

– I framtiden kanske det blir mer fokus på toxisk belastning av material vi använder. Diskussionen om innehållet i och inriktningen på ESG-arbetet är viktigt. Det som är viktigast i dag kanske inte är viktigast imorgon. På Dunlop ingår jag i vårt globala ESG projekt som leds från Holland.

Hänt mycket med material och passform
Dunlop tillverkar skyddsstövlar och det är en liten nisch inom skodon och skor. 

– De flesta människor tror inte att stövlar har utvecklats i någon egentlig mening; och det kanske stämde på 1900-talet. De senaste åren däremot har det hänt mycket med material och passform. Min åsikt och lärdom är att PPE måste rymma ett stort mått av komfort för att bäras på rätt sätt eller bäras alls. För att genuint få in grundläggande applikationskunnande i innovationsarbetet och framtida produkter har Dunlop inrättat ett STF center (slips, trips and falls) sedan några år tillbaka för att återföra erfarenheter från att gå i stövlar till nya produkter. Här byggs kunskap om att gå i stövlar och accelerationstester för material. Det hjälper mig att bygga värde för våra slutanvändare.

Dunlops senaste produktinnovation är Snugboot. 

– För mig är Snugboot den absolut största och mest revolutionerande innovationen inom skyddsstövlar någonsin. Membran som andas, icke-metalliska skydd och inbyggda polymera skenor som anpassar skodonet efter foten (stabilityfix). Detta är yttersta innovationshöjd och har rönt patentskydd. Snugboot känns inte som en stövel längre och kan användas under timslånga vandringar och hela skift utan att ge trötta och onda fötter. 

– Det är att addera värde, säkerhet och skydd. Allteftersom kommer successivt bättre passform introduceras i alla andra skyddsstövlar (semi-snug). Kommande produktinnovation är skyddsstövel med metatarsalt skydd.

Läs mer

Tidigare artiklar i serien:

Erik Timén – Sundström Safety

Jörgen Karsten – Ahlsell

Peter Lindström – Cotral Lab

Olof Rylander – MIPS

Peter Mönhage – Blåkläder

Malin Nilsson – Nordic Paper

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab