Mikael Ekman har en lång erfarenhet från branschen och driver nu Ekman Safety med sin hustru Heidi.

​Porträttet: Utbildning och information för tryggare arbetsplatser

Ekman Safety historia sträcker sig tillbaka till mitten av 1980-talet. Idag är Mikael Ekman VD och ägare tillsammans med sin fru Heidi.

– Alfons Åberg beskriver det som ”ska bara”, ett uttryck för det som bidrar till onödiga risker och fallolyckor. Utbildning och information är en viktig del i vårt företag vilket skapar tryggare arbetsplatser för att efter arbetsdagens slut åter vända hem i säkert skick, säger Mikael.

Ekmans Safety historia sträcker sig hela vägen tillbaka till mitten av 1980-talet då ”Irvins Fallskärms AB”, global leverantör på fallskärmar, avvecklades eftersom behovet minskade på personskärmar. Den delen av företaget, som utvecklade personligt fallskydd, köptes ut av Mikaels far Tommy Ekman. Han startade med samma fokus på hög kvalité som kom att få namnet Ekmans Safety, som grundades 1985.

– Han utvecklade och patenterade en fallskyddsväst med Snickers grundare Matti Vio, som såldes i hela Snickerskedjan. Bland annat togs en häftig reklambild vid Brooklyn bridge för den amerikanska marknaden.

Under åren har bolaget utvecklat specialkompetens inom tillverkning av fallskyddsutrustning av högsta kvalitet, som levereras till kunder över hela världen.

Mikael Ekman är VD och ägare av Ekmans Safety tillsammans med sin fru Heidi Ekman.

– Tillsammans med våra anställda arbetar vi för att skydda personer som arbetar från höjd med risk att falla till en lägre nivå. Sedan år 2005 förser vi ett brett kundregister i Sverige med både utbildningar samt våra fallskyddsprodukter. Fokus ligger på hur man använder produkterna rätt samt att användaren upplever komfort vid räddning av en nödställd person. 

Mikael Ekman har drygt 40 års erfarenhet från PPE-branschen med fallskydd. 

Vad är dina främsta erfarenheter från arbetet?

– Vikten av att aldrig kompromissa med säkerheten och i den meningen är kompetens inom produktområdet en viktig faktor hos oss, som vi aldrig tummar på.

Fokus på utbildningar
Mikael Ekman har alltså en lång bakgrund och erfarenhet av fallskydd och när företaget flyttade sin basproduktion från Sverige till Portugal tidigt 1990-tal uppstod nya utmaningar som att hitta olika försäljningskanaler runt om i Europa och Asien.

– Under åren 1995–2004 skapades ett nät av återförsäljare i Europa och USA, samt Asien. Jag själv har en bakgrund som sömmare och började tidigt med att tillbringa mina första år i arbetslivet med att sy selar och bälten med tunga industrisömnadsmaskiner samt splitsade fallskyddslinor med treslaget rep till olika behovsgrupper, som Televerket och Vattenfall bland andra.

Vad lägger du fokus på i ditt arbete?

– Jag utvecklar vårt utbud av innovativa fallskyddslösningar för att säkert och smidigt förenkla användandet av utrustningen, vilket ger säkrare arbetsplatser. Säkerhet hos oss inkluderar alla våra produkter från fasta installerade system till vårt kompletta fallskyddsutbud och vårt breda kundregister: El-branschen, bygg, industri mm. 

– Huvudfokus hos oss är utbildning för att få fler att förstå hur man kombinerar sin personliga fallskyddsutrustning så att den ger ett fullt skydd i händelse av att ett fall uppstår.

Inte ta genvägar
Vad är dina främsta erfarenheter av arbetet?

– Om man ser över åren så har en viktig del alltid varit att utbilda våra kunder och informera att inte ta genvägar. Att säga ”ska ju bara”-uttrycket är förenat med enorma risker, och se till att vända bygga bort det uttrycket med innovativa och funktionella fallskyddslösningar som både förenklar användandet och tar bort slarv och ger en trygg och säker arbetsmiljö.

Hur ser du på framtiden inom din bransch på kortare respektive lite längre perspektiv?

– Det ser ju väldigt bra ut för vår bransch. Trenden inom fallskydd överlag är att fler blir mer medvetna om hur man skyddar personer som rör sig vid dolda riskområden så bra som möjligt. Vi går mot att allt fler både använder selar, fallblock och andra fallskyddsprodukter och vill ha ett bättre kunnande genom att utbilda sig och sitt arbetes team. 

– Det känns som att det gäller både på kort och lång sikt.

Tidigare artiklar i serien ”Porträttet”:

Anders Lindström – Dunlop Protective Footwear

Erik Timén – Sundström Safety

Jörgen Karsten – Ahlsell

Peter Lindström – Cotral Lab

Olof Rylander – MIPS

Peter Mönhage – Blåkläder

Malin Nilsson – Nordic Paper

Porträtt av styrelsen i NSA

Vegard Aune Skydda Norge

Lars Ronner Sundström Safety

Marcus Björn Svensk Höjdsäkerhet

 

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab