Det var ett mycket positivt möte och rundabordssamtal när NSA under ledning av Marcus Björn informerade om projektet med fallskyddsutbildningar som kommer att svara upp emot de önskemål som byggbranschen ställt. Foto Jan Bjerkesjö

Positivt rundabordssamtal om NSA:s fallskyddsutbildning

Den 24 september bjöd NSA och arbetsgruppen för fallskydd in ett 30-tal intressenter från byggbranschen till ett rundabordssamtal om den pågående processen med att ta fram en auktoriserad fallskyddsutbildning värd namnet. Initiativ kom från de tre stora byggföretagen JM, Peab och Skanska som i NSA såg en garant för att få fram en kvalitetssäkrad fallskyddsutbildning på en marknad med många oseriösa inslag. Och sammanfattningsvis kan man konstatera att det positiva mötet kom fram till att flera nu vill vara med i utbildningsprocessen och spridandet av informationen inom byggbranschen.

På marknaden för fallskyddsutbildning finns rena skräckexempel på företag som erbjuder två timmars E-learning. Med tanke på att fallolyckor är den största anledningen till skador och dödsfall inom byggbranschen så kom de stora byggföretagen till NSA med önskan om att organisationen skulle få fram en kvalitetssäkrad utbildning. Det är vad NSA och arbetsgruppen för fallskyddsutbildning nu håller på med att ta fram i samråd med byggbranschen.

Nu handlar det om att sprida kunskapen och informationen om projektet till hela byggbranschen.

Arbetet med NSA:s auktorisation kommer att mynna ut i en tydlig kravställning i utbildningen, som kommer att svara upp emot de önskemål som byggbranschen i form av Skanska, JM och Peab initialt har ställt till NSA i projektet.

– Projektet kommer att ge effekt. Kravspecifikationen kommer att ge en tydlighet och en höjning av kompetens inom branschen, poängterade Marcus Björn som höll i presentationen och mötet.

NSA:s auktorisation ska garantera att samma höga utbildningsnivå ska gälla i hela landet och bland alla utbildningar. Om lagstiftningen är otydlig så ska auktorisationen tvärt om ge en tydlighet som ska sätta en hög branschstandard.

Två respektive fyra år

Under mötet informerade NSA:s arbetsgrupp för fallskyddsutbildning – Marcus Björn Svensk Höjdsäkerhet, Johan Svensson Altitude Access och Peter Forsberg Dafo – om innehållet i den nya fallskyddsutbildningen. Ett av kraven är att grundutbildningen inom fallskyddsutbildning ska genomföras med fyra års intervaller och med repetition efter två år. Tyvärr kunde inte David Jameson från AlfaSafe vara med på mötet, det externa och oberoende företaget som ska svara för examination och kunskapstester.

– Finns det verkligen kapacitet att klara en utbildning av cirka 45.000 personer varje år, frågade Ulrika Dolietis från organisationen Håll Nollan.

– Kapaciteten finns, men det behövs en övergångsperiod. Det här är inget som kan genomföras över en natt, svarade Marcus Björn.

I processen med NSA:s kravspecifikation för utbildningen har man tittat på norska NS9610, som sätter en tydlig kravspecifikation.

– Vi jobbar för att matcha kraven mellan Sverige, Norge och Danmark, menade Marcus Björn.

På länk deltog Christian Ekjord från norska AF Gruppen, som informerade att tre norska utbildningsföretag idag har auktorisation. Kraven på specifikation måste komma utifrån, från byggföretagen, vilket det alltså har gjort även i Sverige.

– Vi känner att vi inte kan vänta på lagstiftning. Vi måste få ut det här brett inom branschen eftersom vi ser bristen på kompetens, menade Charles Lannerdahl.

– Alla måste med så folk kommer hem från jobbet till kvällen, menade Mikael Ekman från Ekman Safety.

Pågående process

Marcus Björn, som höll i mötet, var noga med att poängtera att arbetet med att kvalitetssäkra fallskyddsutbildningar är en pågående process. Nu ligger förberedelserna i startgroparna färdiga att ta fart när signalen från byggbranschen kommer att ”köra”. Under rundabordssamtalet var det flera deltagare som uttryckte önska om att få vara med i utvecklingsarbetet och spridandet av informationen, kanske genom deltagande i en referensgrupp.

– Märker vi att projektet lyfter så tvekar vi inte för att tillsätta en projektledning och en utökad arbetsgrupp, menade NSA:s VD Joakim Stenberg.

Lagstiftning tar tid och Arbetsmiljöverket vill luta sig på branschstandard, därför är det viktigt att den här processen tar fart, men att det handlar om en ”dans” mellan NSA och byggbranschen så att alla går åt samma håll.

– Jag tror absolut på projektet och på möjligheten att komma fram till en kompetenskod till ID06, menade Charles Lannerdahl.

NSA ska stå som garant för att säkerställa kompetensnivån. Men det kvarstår en del frågetecken att räta ut, som exempelvis att sprida informationen till beställare inom offentlig upphandling.

– Det är något som nu börjar ske i Norge där beställare hänvisar till NS9610, menade Frode Skjolden norska 3M via länk. 

En annan fråga är hur man ska validera utländska utbildningar. Här måste målsättningen vara att det är svensk standard som gäller på svenska arbetsplatser. En tredje fråga handlar om hur företag som Rentalföretagen agerar i sin verksamhet

– Jag har arbetat med de här frågorna till och från sedan 2007 och känner att det nu äntligen börjar hända något, menade Jonas Halai från Ahlsell.

Fotnot: NSA har nu tre arbetsgrupper inom organisationen som arbetar med fit2fit (vars hemsida lanserades 24 september), handskydd och fallskyddsutbildning.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab