Arbetstagaren har rätt till personlig skyddsutrustning när kyla och snökaos råder. Foto Wikimedia Commons

Rätten till personlig skyddsutrustning vid kyla

Arbetsgivaren är skyldig att ge arbetstagaren personlig skyddsutrustning – dit även kläder som skyddar mot kyla räknas. Kyla påverkar både koncentrationen och balansen och ökar risken för belastningsskador och olyckor. Ansvaret gäller det yttre lagret, ansvar för varma strumpor och långkalsonger ligger på arbetstagaren själv.

Tidningen Byggnadsarbetaren tar upp vad som gäller nu när temperaturen förväntas krypa ner långt under nollstrecket framöver. 

‒ Vanlig så kallad vinterutrustning är inget konstigt. Du har rätt till varm jacka, fodrade byxor och rejäla vinterskor, säger Byggnads arbetsmiljöexpert Ulf Kvarnström.

Någon köldgräns finns inte.

‒ När det gäller kyla är det individens uppfattning som räknas. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och då måste man prata med individerna. Vi är olika och vissa kan jobba ute när det är minus tio medan andra behöver klä på sig tidigare, säger Ulf Kvarnström.

‒ Men man brukar säga att det blir aktuellt när temperaturen passerar minus 20, säger Ulf Kvarnström.

Enligt Arbetsmiljöverket har de anställda rätt att få pauser i uppvärmda utrymmen när arbete utförs utomhus i sträng kyla.

‒ Vi har avtalsreglerat i kollektivavtal hur personalutrymmen ska se ut, där kan man ta mikropauser och värma sig, säger Ulf Kvarnström.

Egenföretagaren kan göra avdrag för kläder, inklusive skyddskläder, som tydligt är kopplade till sin verksamhet. 

Ansvaret för att ta sig till jobbet i tid när halka och snökaos gäller ligger helt på den anställde. Arbetsgivaren har rätt att göra avdrag på lönen om någon blir sen till jobbet på grund av halka eller att kollektivtrafiken står stilla.

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab