Samtliga 13 åtalade från byggsektorn i Göteborg dömdes för arbetslivskriminalitet.

Samtliga 13 döms i mål om arbetslivskriminalitet

I början av året väcktes åtal mot 13 personer, misstänkta för grova ekobrott. Under två år togs 40 miljoner ut i kontanter för att avlöna svart arbetskraft inom byggsektorn i Göteborg. Den 19 april dömdes samtliga av Göteborgs tingsrätt och huvudmannen döms till sex års fängelse och utvisning.

– Förekomsten av arbetslivskriminalitet där arbetskraft exploateras är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar såväl arbetstagare som företag, samhället och statsfinanserna. Dessutom är det ett allvarligt samhällsproblem eftersom företag som följer lagar och regler riskerar att konkurreras ut av oseriösa aktörer, säger Katarina Kepplerus, som var förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Göteborg, till Dagens Juridik.

Huvudmannen dömdes alltså till sex års fängelse och utvisning, medan övriga fick påföljder från villkorlig dom till böter och fängelse i sex år. För två inblandade bolag beslutade tingsrätten även om företagsbot på en halv miljon kronor.

– Jag är mycket nöjd med tingsrättens dom och kan konstatera att domstolen gått på vår linje. Samtliga tilltalade har dömts i stort sett i enlighet med våra yrkanden. Huvudmännens påföljd samt utvisning är enligt mig fullt rimlig för den omfattande och systemhotande brottslighet det varit fråga om, samt hur mycket pengar det rör sig om, säger Katarina Kepplerus.

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab