Skärskador på händerna riskerar både produktivitet och hälsa.

Skärskyddshandskar: mindre skador kan få stora konsekvenser

Skärskador på händerna riskerar både produktivitet och hälsa. Även mindre skärskador kan få stora konsekvenser med sjukskrivningar och långvariga men. Skärskador är en stor del av de arbetsskador som sker dagligen på arbetsplatser. De flesta av dessa skador kan förebyggas eller lindras genom att använda rätt handskar. Många har tidigare valt bort skärskyddshandskar då man tyckt att flexibilitet och komfort till viss del fått försakas. 

Men med dagens skärskyddshandskar känns i många fall ingen skillnad. Materialen i dagens skärskyddshandskar är numera lika smidiga som i vanliga montagehandskar. Numera finns också ett mycket brett utbud av skärskyddshandskar – halvdoppade, heldoppade och sydda i både syntet och skinn.

Med skärskyddshandskar får det vassa föremålet (kniv eller annat) ett motstånd, inte ett ogenomträngligt skydd mot skär. Om handsken klarar skäret eller ej beror på det vassa föremålets hastighet, riktning och tyngd. Det är viktigt att vara medveten om att en skärskydshandske ska ses som ett extra lager hud och tar en stor del av skärskadan, men att det inte är ett 100% skydd mot skärskador.

Skärskyddshandskar delas in i olika klasser (enligt standard EN 388) efter testresultat. A är det lägsta och F det högsta skärskyddet. Ju högre bokstav desto mer tyngd från ett knivblad står den emot. De flesta nordiska aktörer betraktar inte handskar med klass A som skärskyddshandskar. Även om många handskar uppfyller kraven för skärskyddsklass A, anses detta skärskydd vara så pass lågt att det kan vara missvisande när man behöver skärskydd.

Förutom att känna till ovanstående finns ett par saker till som är viktiga i valet av skärskyddshandskar:

  • Se till att ha rätt storlek! Fel storlek på handskar kan leda till andra risker då du kan fastna eller få sämre grepp.
  • Se till att ha rätt material för din arbetsuppgift! Vissa material gör att du får bättre grepp, till exempel vid hantering av oljiga föremål.

Använd handskar som är utprovade för din arbetsmiljö – det tjänar alla på!

Läs även

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab