Förebygg hudskador, kontakteksem och hudsjukdomar med enkel hudvårdsrutin.

Skydda: ”Hudvård behöver inte vara komplicerat”

Ta hand om ditt viktigaste verktyg, nämligen dina händer och det behöver inte vara komplicerat. Det gäller att tvätta och desinficera huden samt använda hudkräm som reparerar hudens ytskikt. Hur mycket hudvård just du behöver beror på i vilken arbetsmiljö du befinner dig i och vilket material som hanteras. 

Här kommer några generella och enkla hudvårdsintruktioner:

1 Använd skyddskräm före arbete som förebygger hudens egna försvarsmekanism och förhindrar att smuts fastnar på hudvävnaden.

2 Använd grova handrengöringsmedel som är avsedda för att avlägsna fett, olja och smuts.

3 Eliminera bakterier och virus genom att desinficera händerna.

4 Använd vårdande krämer för att återfukta och skydda huden, speciellt för dig som arbetar inom industri eller andra arbetsplatser där händerna behöver tvättas ofta.

5 Bär lämpliga arbetshandskar för arbetet som ger ett bra skydd för huden.

Huden är vårt största organ – ta hand om den!
Huden skyddar oss genom att hindra skadliga ämnen och mikrober från att komma in i kroppen. Den är den första – och enda – naturliga barriär som skyddar kroppen från yttre faror. Du kan skydda huden med kläder och olika typer av personlig skyddsutrustning, men detta är inte alltid möjligt. Till exempel täcken en overall inte händer och handflator och att använda tjocka skyddshandskar kan ibland vara mycket opraktiskt. Därför är det viktigt att vårda huden med andra medel.

Hudsjukdomar
Inom industrin är hudsjukdomar vanliga och orsakar stor skada. Utöver bakterier och virus kan huden påverkas av olika utslag, torrhet och individuella känsligheter som allergiskt kontakteksem. Bara inom EU förlorar man sammanlagt 3 miljoner arbetsdagar per år på grund av hudsjukdomar, vilket betyder extra kostnader för arbetsgivarna. Klåda, eventuella repor som följd av det och att dra sig undan sociala situationer på grund av pinsamma symptom kan belasta medarbetaren hårt. De ovannämnda hudproblemen är lättare att förebygga än att bota.

Hudskador
Huden kan skadas av t.ex. kemikalier, strålning, värme, nötning och vassa föremål. Även små repor och bucklor kan orsaka allvarliga skador på huden, som utsätts då för infektioner. Om hudens översta ytskikt är bristfällig känns huden ofta öm. Skador på djupare hudlager hindrar hudens regenerering, vilket kan förvärra skadorna på huden.

Allergisk kontakteksem
Det allergiska kontakteksem vi nämnde tidigare kan orsakas av t.ex. nickel, konserveringsmedel, doftämnen, gummikemikalier och lim. Reaktionen kan vara försenad eller omedelbar. Att identifiera orsaken till reaktionen kan vara svårt. Om kontakt med allergenet undviks kommer allergiskt kontakteksem i princip att läkas inom några veckor; därför behandlas det inte med vanliga hudvårdsprodukter eller metoder.

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab