Storbritannien har spenderat över två miljarder pund, cirka 24 miljarder svenska kronor, på skyddsutrustning under pandemin som var oanvändbar. Bild från BBC hemsida.

Två miljarder pund på oanvändbar skyddsutrustning

Storbritannien har spenderat över två miljarder pund, cirka 24 miljarder svenska kronor, på skyddsutrustning under pandemin som var oanvändbar. Det visar rapporter från ett utskott i det brittiska parlamentet.

Totalt har Storbritannien betalat omkring 372 miljarder pund, knappt 4,5 miljarder svenska kronor, på pandemin. Enligt oppositionspartiet Labour visar det på ett misslyckande från den brittiska regeringen och partiet vill därför se en omedelbar utredning av regeringens hantering av pandemin.

”Med tanke på de extremt höga summor som lagts på åtgärder mot covid-19 hittills måste regeringen nu vara tydlig med hur detta kommer att hanteras framöver, och hur länge”, säger Meg Hillier, parlamentsledamot för Labour och ordförande i PAC.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har lovat en oberoende statlig utredning av hur regeringen hanterat pandemin, men den väntas inte inleda sitt arbete förrän till våren 2022. Enligt regeringen har endast 0,84 procent av all inköpt skyddsutrustning inom vården visat sig vara oanvändbar och att den dessutom kan komma till användning på annat håll. 

Läs mer

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab