Bild Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket: Snöskottning på tak
Att jobba på ett tak är alltid farligt. Men på vintern gör snö, is, kyla och blåst jobbet extra farligt. Då är de som arbetar på taken särskilt beroende av riktiga skyddsanordningar. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att rätt säkerhetsanordningar finns på taken och att de underhålls. Arbetsgivaren är ansvarig för att arbetet utförs utifrån gällande arbetsmiljöregler i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (AFS 1999:3).
Arbetsgivaren måste med utgångspunkt i gällande bestämmelser avgöra vilka skyddsanordningar som behövs för arbetet. Normalt behöver minst kopplingslina och helsele användas. Vid snöskottning behöver det minst vara två personer som utför arbetet. Arbetet får inte utföras som ensamarbete och det behöver ofta vara någon som varnar förbipasserande nedanför där man skottar.
Om det bara är snöskottning som ska utföras så räknas arbetet inte som byggnads- och anläggningsarbete men arbetet omfattas ändå av vissa paragrafer i AFS 1999:3. Snöskottning kräver inte att någon byggarbetsmiljösamordnare utses och inte heller behöver någon arbetsmiljöplan upprättas.
Från den 1 januari 2015 kan den som arbetar med snöskottning få betala en sanktionsavgift om man inte följer aktuella regler.
Undersök taket
Arbetsgivaren ska se till att taket undersöks innan anställda börjar sitt arbete. Säkerhetsanordningarna måste vara i bra skick och sitta fast ordentligt. Man behöver veta om det finns takfönster eller takpartier med dålig bärighet, till exempel eternit som man kan trampa igenom.
Om allvarliga risker uppstår är arbetsgivaren skyldig att avbryta arbetet.
Arbetstagaren ska följa gällande föreskrifter, använda de skyddsanordningar som finns och iaktta den försiktighet som behövs. Innebär arbetet omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa ska arbetsgivare eller skyddsombud underrättas.
NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56
Powered by Brasab