VIKTIGT ÖGONSKYDD: Med skyddsglasögon skyddar du dina ögon från allt från flygande partiklar till stänk från kemikalier. (Bild hämtad från Skydda Norges artikel ”Arbeideren slapp med skrekken: – Hadde blitt blind uten vernebriller” publicerad här på NSAs hemsida igår.

”Ett måste att använda olika sorters skyddsutrustningar”

Kräver ditt yrke arbetsglasögon? Det är en rubrik på industritorget.se, Sveriges mest besökta industrisajt. I en nyligen publicerad artikel går man igenom vad som gäller angående arbetsglasögon, som inte finns med i arbetsmiljölagstiftningen, men där det finns regler som handlar om personlig skyddsutrustning.

Det finns regler angående såväl personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3) som bildskärmsarbete (AFS 1998:5). Här är arbetsgivare skyldiga att tillhandahålla det som den anställde behöver.

Inom vissa yrken och då oftast inom industrier av olika slag, är det ett måste att använda olika sorters skyddsutrustningar. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:3 ”Användning av personlig skyddsutrustning” innebär ansvar för arbetsgivaren att tillhandahålla just det för den anställde. ”Är det risk för stänk i ögon till exempel, så är det ett måste att använda skyddsglasögon. Andra typer av personlig skyddsutrustning är andningsskydd, skyddskläder, skyddshandskar, hörselskydd, skyddsskor, personlig fallskyddsutrustning, huvudskydd och flytvästar”, skriver industritorget.

Och vidare: ”Jobbar du på kontor och sitter framför en dator mycket, så kan det leda till att dina ögon påfrestas allt för mycket. Ofta är det mycket synkrävande att arbeta vid bildskärm. När du påfrestar dina ögon så kan det leda till en mängd olika besvär. Det kan vara allt från ögonirritation, sveda, rödögdhet till ögontrötthet så väl som huvudvärk.”

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1998:5 ”Arbete med bildskärm” är arbetsgivare skyldig att se till att den som jobbar minst en timme per dag vid en bildskärm ska få en synundersökning med regelbundna intervaller. Den som får besvär ska få särskilda glasögon utprovade för arbete vid bildskärm, så kallade terminalglasögon.

Läs mer

Läs även

Branschorganisationen för producenter, importörer, grossister, återförsäljare och utbildningsföretag för personlig skyddsutrustning.

NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56

Powered by Brasab