”I Sverige accepterar vi att folk dör på arbetet”
På svenska byggarbetsplatser omkom 16 personer ifjol, vilket är fyra fler än 2018. Annars minskade dödsolyckor på arbetsplatser i landet.
– I Norge accepteras det inte att man har en oljeplattform där personer dör. Men i Sverige accepterar vi att folk dör på arbetet, säger Ulf Kvarnström, ombudsman med ansvar för säkerhetsfrågor på fackförbundet Byggnads.
1980 inträffade Alexander Kjellandolyckan i Norge då 123 människor dog på oljeplattformen. Det var en olycka som chockade norrmännnen.
– När 123 personer dör får säkerhetsarbetet helt andra dimensioner. Tidigare fanns det en cowboymentalitet på plattformarna, men nu inriktades arbetet helt på att vi ska kunna arbeta säkert i Nordsjön, berättar Ole Andreas Engen som är professor i säkerhet, ekonomi och planering på universitetet i Stavanger till DN.
3.365 personer hade fram till december ifjol skadats i en olycka inom byggindustrin i Sverige. Ulf Kvarnström är ombudsman på Byggnads som samarbetar med branschorganisationen om statistiken.
– Arbetsmiljön på en oljeplattform och ett bygge ser snarlik ut: Det är risk för fall, drunkning, risk för exponeringar av oljor, läckage och explosioner, säger han och fortsätter:
– Samtidigt är det svårt att jämföra en plattform med ett företag med anställda som kanske byter arbetsplats två gånger om dagen. Det finns få förinbyggda säkerhetssystem på svenska byggarbetsplatser, det saknas ofta fasta och temporära skyddsutrustningar och man har för lite personlig skyddsutrusning. Hade det varit plattformskvalitet på svenska byggen hade vi inte haft så många fallolyckor som vi har.
Men från Arbetsmiljöverkets generaldirektör till industri och fack som är alla överens om att det handlar om att skapa en god säkerhetskultur för att få ned antal olyckor.
Foto: Terese Perman
NSA, Box 22 307, 104 22 Stockholm | Telefon: +46 (0)708-97 67 56
Powered by Brasab